Undgå skadelig kemi, bakterier og kalk ved at filtrere dit drikkevand
”Jamen vi har da rent vand i Danmark”, ”Det lugter ikke og er helt klart”, ”Vandværkerne har jo rensningsanlæg". Det er på sin vis rigtigt, at vi i Danmark har relativt rent drikkevand i forhold til en stor del af verden, og at vi stadig kan drikke vores vand fra hanen uden at blive direkte syge af f.eks. diarre. Men det betyder desværre ikke, at vi har rent drikkevand.
De årlige prøver i grundvandsovervågningen viser en stigende andel af boringer, forurenet med et stigende antal skadelige stoffer i stigende mængder. Senest er der fundet koncentrationer af evighedskemilalier som PFAS, der overstiger grænseværdierne - et stof, der er stort set umuligt at nedbryde for både naturen og menneskekroppen. Derudover kan der spores både pesticider, mikroplast, tungmetaller, medicinrester, hormoner, arsen og fluor i vores vand - stoffer, der alle kan betegnes som uønsket kemi, der forurener vores vand.
Hvis vi vil have rent drikkevand, bliver vi derfor nødt til selv at filtrere det, for at undgå de forurenende stoffer.
Vores vandfiltre fjerner næsten 99% af bakterier, vira og forurenende stoffer fra vandet, så det er dig, der bestemmer, og du giver dig og dine mulighed for at indtage sundt og rent drikkevand, der ikke belaster kroppen unødvendigt med skadelige stoffer. Du finder en oversigt over hvilke stoffer, en omvendt osmosemembran filtrerer fra dit drikkevand her.
Den danske vandmiljøplan
I 1987 vedtog man i Danmark en vandmiljøplan, der havde to hovedformål:
For det første, at gennemføre effektmålinger af Vandmiljøplanerne og landbrugets belastning af vandmiljøet i forhold til kvælstof og fosfor.
For det andet var der, specielt for grundvandsovervågningen (Grumo), det formål generelt at følge udviklingen i grundvandsressourcens kvalitet og størrelse, for i fremtiden at kunne sikre Danmarks befolkning drikkevand af god kvalitet.
Skadelige stoffer og kemi i vores vand
Gennem de senere år er der ved de årlige prøver i grundvandsovervågningen set en stigende andel af boringer, som er forurenet med et stigende antal skadelige stoffer i stigende mængder.
På første pladsen ligger pesticider fra landbruget. Der er de senere år sket en stor stigning både med hensyn til procentvise antal boringer med pesticidfund og den procentvise overskridelse af grænseværdierne for disse, som det kan ses i tabellen herunder.
I takt med, at vi tester for flere stoffer, dukker der nye informationer op. Senest er der fundet koncentrationer ud over grænseværdierne for stoffer som de bioakkumulerbare miljøgifte PFAS fra industrien. PFAS har vist sig at have en række skadelige effekter, bl.a. på grund af deres stærke kulstof-fluor-forbindelser, der gør, at de stort set ikke nedbrydes i hverken naturen eller i mennesker. Tværtimod ophober de sig i organerne, og går derfor også under betegnelsen evighedskemikalier.
Andre stoffer, der kan spores i vores drikkevand, er blandt andet tungmetaller, mikroplast, medicinrester, hormoner, arsen og fluor.
Det vil sige, at vores drikkevand i dag desværre er forurenet med en lang række skadelige stoffer.
Et vigtigt skridt mod rent drikkevand, er vandværkets behandling af vores vand, men det er også væsentligt at kigge på vandets vej fra vandværket til din vandhane - en rejse, der på nuværende tidspunkt også er en forureningskilde. Fra vandværket løber det rensede vand langt gennem vandrørsystemer først i jorden og derefter i vores hjem, og disse rør afgiver konstant en lille mængde af kobber og cadmium, som dermed også tilføres vandet inden det kommer ud af vandhanen.
ÅR | ANTAL PRØVER | FUNDPROCENT | % OVER GRÆNSEVÆRDI |
2018 | 549 | 62,8 | 26,4 |
2017 | 1046 | 32,5 | 10,5 |
2016 | 661 | 34,3 | 8,6 |
Bakterier i vores vand
Ud over de skadelige stoffer, der findes i vores vand, vil der altid være en smule bakterier til stede i drikkevandet. Mængden af bakterier varierer alt efter hvor lang tid vandet står i rørene, rørenes materiale og vandets temperatur. Det er faktorer, vi ofte ikke har en indflydelse på, og som vi derfor også har svært ved at kontrollere og have en aktuel viden om.
Det betyder, at vores drikkevand i større eller mindre grad også kan være forurenet med bakterier, og at der sker udbrud af bakterielt forurenet vand.
I oktober 2022 blev mellem 18.000 og 20.000 borgere i Herlev Kommune anbefalet at koge deres drikkevand, da det blev konkluderet, at drikkevandet i Herlev Kommune var inficeret af E. Coli-bakterier. Du kan læse hele artiklen her.
Kalk i vores vand
I Danmark har vi generelt set et ganske stort indhold af kalk i vores vand. Det danske drikkevand bliver hårdere og hårdere, jo længere man tager fra vest mod København. På Bornholm er vandet igen blødere. Forskellen skyldes, at istidens gletsjere indrettede den danske undergrund meget forskelligt.
Kortet herunder illustrerer hårdheden af vores vand i Danmark fordelt på forskellige områder. De områder, der er markeret med lysegrøn har det blødeste vand i Danmark, hvorimod de områder, der er markeret med pink, har ekstremt hårdt vand.
Vi kender alle til, at den megen kalk i vandet sætter sig i vores gryder, elkedler, kaffemaskiner og strygejern. Det er tidskrævende at rense og forkorter levetiden på vores produkter og maskiner.
Der er desuden også lavet studier, der viser en øget forekomst af børneeksem hos småbørn relateret til vandets indhold af kalk. Faktisk viste et studie fra Gentofte Hospital i 2017 en stor forskel på forekomsten af børneeksem i områder med blødt og hårdt vand. Man fandt, at for hver grad vandet steg i hårdhed, steg risikoen for at få børneeksem med 5% inden for de første 18 levemåneder.
Mens vi venter
Som du kan se, er der væsentlige grunde til at rense dit drikkevand. Da det kan tage op til 50 år før skadelige stoffer kan ses i grundvandet, er der ikke nogen, der på nuværende tidspunkt kan sige noget om, hvordan det kommer til se ud i fremtiden. En ting er dog helt sikkert, at problemet vil stige støt, da den store stigning, der har været i landbrugets brug af pesticider og i industrien af diverse skadelige stoffer de sidste 50 år, endnu ikke har nået vores drikkevand.
Vi bliver som verden og land nødt til at taget problemet meget alvorligt, og der ligger en væsentlig opgave for vores politikere i forhold til at sikre drikkevandet for de fremtidige generationer.
Fordelene ved at rense dit vand
Hvad kan du selv gøre indtil en forebyggende effekt bærer frugt? Jo du kan selv være aktiv i forhold til at rense dit eget drikkevand.
Med et omvendt osmoseanlæg i huset vil du have styr på kvaliteten af dit drikkevand. Vores filtreringsanlæg fjerner næsten 99% af bakterier, vira og forurenende stoffer fra vandet.
Vand renset med omvendt osmose er derudover stort set fri for kalk. Dette beskytter effektivt din kaffemaskine, elkedel og strygejern mod skader forårsaget af kalk, så de holder længere.
Hvis du har småfolk i hjemmet, er det med til at beskytte mod belastning af huden, der kan føre til børneeksem.
Det rensede vand er ikke kun sundt, det smager også godt. Og som en sidegevinst gør det, at aromaen på din kaffe og te træder mere frem grundet fraværet af kalk.
Har du spørgsmål til vandfiltrering, er du altid velkommen til at kontakte os for råd og vejledning.
Du finder vores udvalg af omvendt osmoseanlæg her.