Hvad er osmose?
For at forklare processen for omvendt osmose vil vi først gennemgå hvad osmose er. Som eksempel bliver brugt saltvand, men det samme gælder for alle urenheder i vandet. Ved almindelig osmose vil væsker med et lavt saltindhold altid forsøge at blande sig med væsker med et højt saltindhold, indtil saltindholdet er ens i de to væsker, og der skabes en tilstand af balance.
Hvis man har to væsker med en gennemtrængelig membran, vil væsken med det lave saltindhold vandre gennem membranen indtil saltindholdet er ens på begge sider af membranen. Se illustrationen til højre.
Man kan på den måde sige, at osmose er vandopløste stoffers evne til at tiltrække mere vand. Eller, at det er vands evne til at udligne forskellene i stofkoncentrationer på hver side af en gennemtrængelig membran.
Til begrebet osmose knytter sig begrebet osmotisk tryk, som er det tryk vandet udøver på den gennemtrængelige membran. Jo større koncentrationsforskellen mellem væskerne på hver sin side af membranen er, des større er det osmotiske tryk.
Hvad er omvendt osmose?
Omvendt osmose er på nuværende tidspunkt den bedste metode til at få helt rent drikkevand uden brug af kemikalier.
Omvendt osmose er, modsat almindelig osmose, en filtreringsteknik, hvor man sætter tryk på væsken med den højeste koncentration af uønskede stoffer og presser denne væske gennem en membran, således at vandet her går fra høj koncentration til lav koncentration - altså det omvendte af osmose. Denne membran er så fin, at den kan frafiltrere ioner og opløste stoffer i vandet. Se figurerne herunder, hvor den venstre side af membranen er hvor vandet med de uønskede stoffer er. Der bliver herefter sat højt tryk på venstre side (figur 2) og kun de molekyler, der er små nok til at komme igennem de mikroskopiske porer i membranen kommer ud på den anden side - altså det helt rene vand.
Trykket i processen skal være højere end det osmotiske tryk, ellers vil processen gå i stå fordi vandet vil sive tilbage gennem membranen. Faktisk skal trykket være en del højere, for at processen skal være effektiv, så derfor benyttes en pumpe til at skabe det rette tryk.
Typisk vil porestørrelsen i membranen være 0,001-0,0001 µm - hvilket er omkring 80.000-800.000 gange mindre end et gennemsnitligt hårstrå. Selv med så lille en porestørrelse vil ikke alle ioner kunne tilbageholdes 100% ved processen. En vis del (1-2%) vil gå igennem membranen, og det afhænger selvsagt af molekylestørrelsen såvel som af membranens finhed. Resultatet er næsten 100% rent drikkevand fri for uønskede stoffer som pesticider, PFAS, mikroplast, bakterier, tungmetaller, medicinrester, hormoner og andre skadelige stoffer fra industrien som f.eks. de bioakkumulerbare miljøgifte PFAS, der også filtreres ved denne proces.
De filtrede og uønskede stoffer, der er udskilt af membranen, vaskes automatisk af denne og ledes i afløbet. Her ligger hemmeligheden bag systemernes høje effektivitet og holdbarhed. Membranen arbejder ikke som et almindelig filter, som kun absorberer urenheder, hvori der kan vokse bakterier, men har en selvrensende mekanisme, der automatisk fjerner de afsondrede urenheder og forlænger membranens levetid.
Metoden er som nævnt så effektiv, at den også fjerner de fleste mineraler (ca. 99%), der kunne være vigtige for kroppen. Derfor mener vi, at det er vigtigt at tilføre mineraler til det rensede vand, når det skal bruges til drikkevand. Det gøres normalt ved at have et mineralfilter efter dit vandrensningsanlæg, men det er en integreret del af Zen Flow-anlægget som du kan købe her.