FAQ - en række ofte stillede spørgsmål

 

  1. Hvorfor skal jeg filtrere mit vand, når vi har rent drikkevand i Danmark og kan drikke vand direkte fra hanen uden problemer?

    Vores drikkevand i Danmark er desværre ikke så rent, som vi tror. Der er fundet koncentrationer ud over grænseværdierne for stoffer som de bioakkumulerbare miljøgifte PFAS, og der kan spores både pesticider, tungmetaller, medicinrester, hormoner, arsen og fluor i vores vand. Derudover kommer lokale forureninger, som det for nyligt er set i blandt andet Herlev. Du kan læse mere om, hvorfor du bør filtrere dit vand her.
     

  2. Hvordan fungerer det, hvis jeg vil filtrere mit vand?

    Du kan filtrere dit postevand på mange forskellige måder. Der findes kander og drikkedunke med kulfiltre i, du kan sætte et kulfilter på din vandhane, du kan få løsninger, der kun fjerner kalk, og så er der omvendt osmoseanlæg. Den bedste løsning kommer an på dine krav og ønsker. Læs mere om de forskellige filtreringsmetoder her.
     

  3. Hvad er forskellen på et Zen Flow anlæg og andre anlæg?

    Du kan få omvendt osmose vandfiltreringsanlæg i mange former og størrelser. Det, der primært adskiller Zen Flow fra de andre anlæg, er det kompakte design, et hurtigt og nemt filterskifte, indbygget mineraliseringsfilter og støjsvag operation. Zen Flow er det bedste bud på et anlæg, der kræver mindst muligt vedligehold. Anlæg uden quick-change filtre er tidskrævende at skifte filtre på og vandpjaskeri er uundgåeligt. Du finder en mere dybdegående forklaring her.
     

  4. Hvorfor kan jeg ikke bare bruge et kulfilter til at filtrere mit vand?

    Aktivt kul fjerner effektivt mange kemikalier, nogle forurenende organiske stoffer samt nogle pesticider. Derudover er det godt til at fjerne klor, lugt og smag. Men der er også mange ting, et aktivt kulfilter ikke kan fjerne. Dette drejer sig om blandt andet: mikrobiologiske forureninger som bakterier inkl. coli, uorganiske forureninger som bly, kviksølv, arsen og asbest, opløste faste stoffet som jern, salte, magnesium, kalk osv. - og det er her, omvendt osmose kommer ind i billedet. Du kan læse mere om de forskellige filtreringsformer her.

  5. Hvad betyder omvendt osmose?

    Omvendt osmose er betegnelsen for den proces, man anvender til at fjerne meget små partikler ved at lede vandet igennem en membran med mikroskopiske huller. Det er den omvendte proces af den naturligt forekomne osmose. Du kan læse mere om begge processer her og blive klogere på, hvad der foregår inde i dit vandrensningsanlæg.
     

  6. Hvordan installerer jeg anlægget?

    Et omvendt osmosesystem til at lave rent postevand kræver et udtag fra din koldvandsledning (kan nemt tages ved din vandhane under køkkenbordet), et afløb (kan nemt laves ved vandlåsen fra din håndvask), og et strømstik til anlæg med pumpe (som fx Zen Flow anlægget). Derudover skal der installeres en 3-vejs vandhane i stedet for din nuværende vandhane eller en ekstra lille og simpel 1-vejs vandhane ved siden af. Alt hvad du skal bruge (bortset fra værktøj) følger med dit anlæg. Du kan få mere information vedrørende installation af anlægget i vores installationsvejledning.
     

  7. Kræver installation af anlægget VVS-arbejde, og må jeg i så fald selv lave det?

    Alt VVS-arbejdet i forbindelse med installeringen af dit anlæg er noget, du selv må lave som privatperson, da der ikke ændres på de faste installationer. Det kan sidestilles med at skifte din vandhane og/eller håndvask. Nogle anlæg kræver strøm til en pumpe - ofte findes strømmen til din opvaskemaskine eller komfur også under håndvasken. Alt dette er beskrevet i vores installationsvejledning.

    Hvis du gerne vil have professionel hjælp til installationen, er det en nem opgave for en VVS'er, så længe der er adgang til det kolde vand og et strømstik under vasken. Vi samarbejder med Kenneth Lindblad VVS, der dækker Storkøbenhavn (vi arbejder på flere samarbejder i andre dele af landet). 
     

  8. Hvor meget vedligehold kræver anlægget, og hvad skal jeg selv gøre?

    Når anlægget er installeret, skal der blot skiftes filtre hver 6-12 måneder alt efter renheden af dit vand. Den omvendte osmosemembran skal skiftes ca. hver 3. år. Quick-change systemet i Zen Flow-anlægget gør det meget nemt at skifte filtre og tager blot et par minutter. 
     

  9. Hvordan ved jeg, at anlægget virker og rent faktisk filtrerer mit vand korrekt?

    Du kan holde øje med ydeevnen af dit anlæg med omvendt osmose ved at tjekke vandets PPM-værdi før og efter rensning. Zen Flow-anlægget har en indbygget måler, der måler begge værdier for dig, så det er nemt at holde øje med. Alternativt kan du bruge en håndholdt PPM-måler til at måle det normale vandhanevand og sammenligne med dit rensede drikkevand. Værdierne kan variere alt efter temperatur og hvor rent dit indgående vand er, men bør være under 50 PPM. PPM er en forkortelse for 'Parts Per Million', på dansk 'dele pr. million', og er den enhed, der bruges til at måle antallet af opløste faste stoffer i vandet (TDS - total dissolved solids). 
     

  10. Hvor meget fylder anlægget og larmer det?

    Zen Flow-anlægget har et meget kompakt design, der nemt passer under din håndvask. Det er 35,6 cm højt, 44,3 cm dybt og 13,2 cm bredt. Når din skabslåge er lukket, kan du kun høre en svag brummen fra pumpen i anlægget - og kun når du bruger det. Vi har et billede af anlægget i et skab på produktsiden.
     

  11. Hvordan bruger jeg anlægget?

    Når anlægget er installeret, skal du blot åbne for vandhanen for at tappe dit friske, rene postevand. Det eneste du skal gøre er at skifte filtrene og membranen som anbefalet ovenfor i punkt 8 om vedligehold af anlægget. 

 

Hvis ikke du kan finde svar på dit spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte os.