På denne side vil vi forklare den grundlæggende funktion af et vandrensningsanlæg, der er baseret på princippet af omvendt osmose samt dække nogle af de spørgsmål og den viden vi selv ville ønske havde været samlet på et sted, da vi startede med at rense vores drikkevand.
Omvendt osmose i et vandrensningsanlæg
For at kunne udnytte processen af omvendt osmose til at lave rent drikkevand, kræver det en række forud- og eftergående processer. Selve hjertet i anlægget er omvendt-osmosemembranen, der som navnet antyder fungerer efter princippet omvendt-osmose, men den er blot rullet sammen for at få plads til et stort areal i en lille beholder og derved kunne rense vandet hurtigere. Sammenrullet med membranen er et lag, der tillader vandgennemstrømning og et lag der ikke gør. På denne måde kan vandet trykkes igennem den sammenrullede membran fra den ene ende. Det rensede vand vil vandre mod midten af den sammenrullede membran og affaldsvandet, der ikke kan komme igennem, ryger ud af den anden ende.
Processerne i et omvendt osmoseanlæg som fx Zen Flow er illustreret i diagrammet herunder, der indeholder alle de vigtige komponenter, og er relateret til et fysisk anlæg ved at de komponenterne på billedet er markeret med samme nummer som på diagrammet.
Anlægget bliver forsynet med vand fra den kolde hane (postevand) i dets indløb (I), hvorefter vandet løber igennem to forfiltre. Disse filtres opgave er at beskytte membranen mod for store partikler og skidt, som kunne få den til at stoppe til eller yde dårligere. Det første filter er et sediment filter (1) lavet af polypropylen skum, hvor de grove partikler større end 5 mikrometer (µm), så som sand og rust, bliver opfanget. Med tiden som filtret opfanger skidt vil det stoppe til og skal skiftes. Typisk hver 6.-12. måned alt efter vankvaliteten, hvor man bor.
Det næste forfilter er et aktivt kulblokfilter (2), der er med til at rense vandet for en lang række uønskede stoffer og kemi så som klor, organiske stoffer, sprøjtegifte og opløsningsmidler. Det er også med til at fjerne grim lugt og smag fra vandet, selvom vi i Danmark generelt har vandt der hverken smager eller lugter. Du kan læse mere om hvad et kulfilter fjerner i vores oversigt over forskellige filtreringsmetoder.
Før vandet passerer igennem omvendt-osmosemembranen skal det sættes under tryk. Derfor er der først en ventil (3), der lukker for gennemstrømning når anlægget ikke er i brug for at forhindre tilbageløb. Dernæst er der en pumpe (4), der øger trykket fra de omkring 4 bar, som vandet i din bolig har, til omkring 9 bar. Det er dette tryk, der skal til for at processen for omvendt osmose kan forløbe som beskrevet ovenover. Generelt giver et højere tryk på membranen en bedre rensning af vandet og højere ydeevne. Samtidig kan fx Zen Flow anlægget derved bruges i områder med vandtryk helt ned til 1 bar, hvilket er en fordel hvis du bor i lejlighed et par etager oppe, da trykket faldet jo højere op du bor.
Nu er vandet klar til at passere over omvendt-osmosemembranen (5) hvor de sidste urenheder ned til 0,0001 µm fjernes, så som bakterier, medicinrester, vira og tungmetaller. Altså partikler der er 50.000 gange mindre end de partikler, skumfilteret fjernede. Du kan læse mere om hvad membranen fjerner i vores oversigt over filtreringsmetoder.
I den anden ende af membranhuset løber det rensede drikkevand (blå) og affaldsvandet (rød). Sidstnævnte bliver forgrenet til en skylleventil (6) og en begrænser (7), der reducerer vandgennemstrømningen af affaldsvandet og derved øger trykket over membranen. Denne begrænser er nøje tilpasser anlægget og membranen, da der ellers ville løbe mere spildevand ud end nødvendigt og at trykket over membranen ikke ville være højt nok til at processen for omvendt osmose kunne forløbe. Skylleventilens opgave er at skylle membranen. Ved at åbne denne ventil sænkes trykket i membranhuset og dermed løber der vand over membranen, som fjerner de frasorterede urenheder og forlænger membranens levetid. I et intelligent anlæg som Zen Flow sker dette automatisk alt efter forbrug. På andre anlæg gøres det hver gang (meget spild) eller manuelt ved fysisk at åbne ventilen. At membranen kan renses er årsagen til at den skal skiftes mere sjældent end filtrene. Vandgennemstrømningen i en omvendt-osmosemembran er meget afhængig af vandtemperaturen, hvorved du kan opleve at vandet løber langsommere om vinteren end om sommeren. Det har dog ingen betydning for hvor godt den renser.
Da membranen fjerne op til 99% af både de skadelige men også de gode stoffer fra vandet, anbefales det, at det rensede drikkevand bliver tilsat gavnlige mineraler. Derfor løber vandet igennem et efterfilter (8) der tilføjer disse mineraler. Dette er en integreret den af Zen Flow anlægget, som har et mineraliseringsfilter der samtidig justerer vandets pH-værdi.
Hvornår skal mit filter (og membran) skiftes?
Et vandrensningsanlæg er kun så godt som dets filtre (og membraner). Derfor er det vigtig at du holder øje med hvornår filtrene skal skiftes. Der anbefales filterskift hver 6. måned ifølge DIN 1988, der er en tysk standard for drikkevandsinstallationer, men alt efter vandets kvalitet, hvor du bor og hvor meget du bruger det, kan det være alt imellem 6 - 12 måneder. Et tydeligt tegn på at dit forfilter (skumfilter) skal skiftes er hvis vandet begynder at løbe langsommere ud af vandhanen. Det er fordi at skummet i filteret - ligesom en svamp - har opsamlet de uønskede partikler og derved er blevet tilstoppet med tiden. Foruden den langsomme gennemstrømning øger et gammel forfilter også risikoen for at skade den dyrere omvendt osmosemembran.
Denne anbefaling gælder også for efterfilteret, da mineralerne bliver brugt op med tiden.
Selve membranen skal skiftes omkring hver 3. år eller når PPM målingerne begynder at stige. Det er derfor vigtigt en gang imellem at tjekke PPM værdien for det rensede vand. Hvis forfiltrene ikke bliver skiftet ofte nok kan det være at membranen tager skade, hvilket resulterer i høje PPM værdier før de 3 år er gået.
Alt dette kontrollerer dit intelligente Zen Flow anlæg selv og viser dig på skærmen hvad PPM værdien er, samt hvornår det er tid til filter- og membranskift. På andre anlæg skal du selv holde øje med dette og huske hvornår du skiftede filtre sidst.
Hvordan tjekker jeg at mit vandrensningsanlæg virker?
Det er altid godt at holde øje med om dit anlæg yder som forventet. Du kan holde øje med ydeevnen ved at tjekke det rensede vands PPM-værdi og sammenligne med det kolde vand fra den normale vandhane.
Det der måles, er hvor mange 'Parts Per Million' (PPM), på dansk 'dele pr. million', af antallet af opløste faste stoffer der er i vandet. Dette kaldes 'Total Dissolved Solid' (TDS), hvilket er en fælles betegnelse for de organiske og ikke-organiske stoffer, der er opløst i vandet så som metaller, mineraler og salte.
Når vandet testes med en TDS måler og aflæsning er fx 15, betyder det at ud af 1 million partikler er der 15 opløste ioner og 999.985 vandmolekyler.
Dette kan måles med en håndholdt TDS/PPM-måler som i praksis måler vandets elektriske ledningsevne. Det er derfor kun ionerne fra de opløste stoffer der kan måles og det er derved et gennemsnitligt udtryk for vandets renhed i forhold til de stoffer, der ikke kan måles på denne måde (bakterier, vira, flourstoffer osv.). Ligeledes kan måleren ikke vise hvilke opløste stoffer der er tale om, det kræver grundigere undersøgelser, men er heller ikke vigtige for at bekræfte renheden af dit rensede vand.
Ud fra en måling af vandet før og efter rensning kan filtreringsprocenten udregnes. Et eksempel kan være at dit urensede postevand har en værdi på 455 PPM og det rensede vand har en værdi på 9 PPM. Filtreringsprocenten udregnes som 1-(renset/urenset)*100 eller i forhold til eksemplet 1-(9/455)*100 = 98%.
Som alternativ til den håndholdte måler kan der installeres en fast måler så værdierne ,for indløbsvandet og det rensede vand altid er synlige. Dette er praktisk indbygget i Zen Flow anlægget, der måler begge disse værdier for dig og viser på displayet, så det er nemt at holde øje med.
PPM-målinger, kan også bruges til at vurdere om dit mineraliseringsfilter virker som forventet da det tilføjer mineraler (faste opløste stoffer) til vandet. En måling før og efter mineraliseringsfilteret vil derfor vise en forhøjet PPM-værdi. Det er også derfor vigtigt at du måler før mineraliseringsfilteret når du skal vurdere ydeevnen af dine filtre og membran.
En anden effekt af mineralfilteret er at det første vand, som tappes efter at anlægget har stået lidt tid, vil have en relativ høj PPM-værdi. Det er fordi at det vand, der har stået i mineralfilteret, har haft længere tid til at optage mineraler. Værdien vil formindskes til et konstant niveau efter der er blevet tappet et par liter vand.
Nogle efterfiltre gør også vandet en smule basisk, hvilket menes af nogen at have gavnlige effekter på kroppen. Dette kan kontrolleres med en pH-måler.
GPD - værdi for ydeevnen af anlægget
Når man sammenligner hvor hurtigt forskellige anlæg renser vandet, benyttes internationalt ofte værdien GPD, som står for 'Gallons Per Day' eller 'Gallon Per Dag' hvilket referer til den amerikanske måleenhed gallon, der svarer til 3,785 liter.
Så når et omvendt osmoseanlæg yder fx 500 DPD, svarer det til at det kan producere 500*3,785 = 1893 liter/dag svarende til 1,3 liter/minuttet.
Du kan på den måde finde ud af hvor lang tid det vil tage at fylde fx en flaske med rent vand. Herunder er en tabel, der konverterer nogle værdier fra 100-800 GPD. Hvis du har brug for at have mere vand ved hånden hurtigt, kan man med fordel tappe et par liter ad gangen og have stående klar.
Det er vigtigt at nævne at temperaturen har en stor betydning til hvor mange GPD et anlæg reelt producerer, hvorfor værdien er et nominelt mål og ydeevnen i realiteten kan være højere eller lavere afhængig af vandtemperaturen og vandtrykket. Værdien er ofte angivet for membranen i forhold til vand på 25°C og omkring 6 bar og vil naturligvis være lavere ved lavere temperatur og tryk og højere ved højere temperatur og tryk. De fleste membraner har dog en maksimal driftstemperatur på 40°C.
GPD | L/dag | L/time | L/minut |
100 | 379 | 15,8 | 0,3 |
200 | 757 | 31,5 | 0,5 |
300 | 1136 | 47,3 | 0,8 |
400 | 1514 | 63,1 | 1,1 |
500 | 1893 | 78,9 | 1,3 |
600 | 2271 | 94,6 | 1,6 |
700 | 2650 | 110,4 | 1,8 |
800 | 3028 | 126,2 | 2,1 |
Spildevandsfaktor
En anden parameter vandrensningsanlæg bliver sammenlignet på er deres spildevandsfaktor. Det er et udtryk for hvor meget affaldsvand der ryger i afløbet i forhold til hvor meget renset vand der tappes - altså hvor meget vand, der går til at producere for eksempel 1 liter renset vand.
Spildevandsfaktoren er som regel opgivet i forhold til én del rent vand og rent praktisk kan det findes ved at måle hvor meget affaldsvand, der er brugt til for at tappe én liter rent vand. Hvis der fx kommer 2 liter affaldsvand per 1 liter renset vand, er spildevandfaktoren 2:1 eller 2. Hvis der derimod kun kommer 2 liter affaldsvand til 3 liter rent vand, er spildevandsfaktoren 2:3 eller 0,66. Jo lavere tal, des mindre vand bruger anlægget. En værdi på under 1,2 anses som meget lavt. Ældre anlæg og flere anlæg uden boosterpumpe har en værdi på op til 3 - altså du bruger 4 liter vand og får 1 liter rent vand ud af det.
Opbevaring af det rensede vand
Det kan nogle gange det være en fordel at have nogle liter rent vand ved hånden, hvis man eksempelvis skal koge mad eller hurtigt fylde en drikkedunk når man skal ud af døren.
Man kan sagtens opbevare vandet når det er tappet. Vi anbefaler dog at man opbevarer det i glasbeholdere, da det er den type beholder, der overfører færrest stoffer til vandet. Hvis du vælger en plastikbeholder, er en tommelfingerregel at jo hårdere plastik, des bedre. Husk dog altid at det skal være fødevaregodkendt og fri for BPA. Brug aldrig en kilde/sodavandsflaske da disse kun er tiltænkt engangsbrug og disse bør i det hele taget undgås da drikkene som regel har stået i flaskerne i lang tid.
Vil du have mest muligt ud af de tilsatte mineraler, bør du drikke det tappede vand samme dag. Men det bliver ikke dårligt af at stå i længere tid.
Et billigt forslag til en glaskande/karaffel er dem fra IKEA. De fås i en lang række størrelser og design til få penge.